BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Support for JLM Audio Kits

Moderator: Joe Malone

User avatar
Joe Malone
Site Admin
Posts: 1576
Joined: Wed Jan 24, 2007 11:35 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Joe Malone » Fri Dec 18, 2015 1:03 pm

PaulQ wrote:Hi Joe
I put links between P+ to S+ and and one between P- to S-
The di is working but very distorted .The mtrs not moving .The pad is working
The mic is not working

You should read 12 to 15R between P- & P+ terminals next to the transformer ribbon header on the BA500 PCB =4.33

You should read 24R to 30R between S- & S+ terminals next to the transformer ribbon header on the BA500 PCB = 3.3

You should read 24R to 30R between the edge connector pin 2 and pin 4 (pin 1 starts closest to the JLM Logo next to output transformer) = 3.4

Thanks Paul


Those readings are only for when a output transformer is fitted. So don't mean anything if one is not fitted. Best to email me some photos of your build to look at so I can check it over for you.
Joe :-)
JLM Audio
Capturing Audio without Injury

njallen
Posts: 1
Joined: Thu Jan 05, 2017 1:44 pm

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby njallen » Wed Jan 11, 2017 4:15 am

Joe, thanks for your attention to detail in these instructions!!

I finished the build with no trouble at all (and even had some fun putting it together :D ). Plugged it in and began testing with both mics and DI. BOTH are passing a signal to my interface but both are extremely quiet and a bit dry sounding. If I turn the BA500 gain all the way up and crank my interface to around 8/10 I will get reasonable levels, but that gets pretty noisy and still isn't really usable. I have ruled out a bad lunchbox/cables/mics etc.

I'm sure I misplaced something along the way but haven't been able to figure it out. Anybody have any thoughts on this?

User avatar
Joe Malone
Site Admin
Posts: 1576
Joined: Wed Jan 24, 2007 11:35 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Joe Malone » Wed Jan 11, 2017 9:36 am

njallen wrote:Joe, thanks for your attention to detail in these instructions!!

I finished the build with no trouble at all (and even had some fun putting it together :D ). Plugged it in and began testing with both mics and DI. BOTH are passing a signal to my interface but both are extremely quiet and a bit dry sounding. If I turn the BA500 gain all the way up and crank my interface to around 8/10 I will get reasonable levels, but that gets pretty noisy and still isn't really usable. I have ruled out a bad lunchbox/cables/mics etc.

I'm sure I misplaced something along the way but haven't been able to figure it out. Anybody have any thoughts on this?


Ok with the module unplugged from the rack what ohms do you get between the large solder pads marked +/-P? and +/-S?

Does the pre sound full range or no low end?
Joe :-)

JLM Audio

Capturing Audio without Injury

njallen
Posts: 1
Joined: Thu Jan 05, 2017 1:44 pm

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby njallen » Thu Jan 12, 2017 8:46 am

Joe Malone wrote:
njallen wrote:Joe, thanks for your attention to detail in these instructions!!

I finished the build with no trouble at all (and even had some fun putting it together :D ). Plugged it in and began testing with both mics and DI. BOTH are passing a signal to my interface but both are extremely quiet and a bit dry sounding. If I turn the BA500 gain all the way up and crank my interface to around 8/10 I will get reasonable levels, but that gets pretty noisy and still isn't really usable. I have ruled out a bad lunchbox/cables/mics etc.

I'm sure I misplaced something along the way but haven't been able to figure it out. Anybody have any thoughts on this?


Ok with the module unplugged from the rack what ohms do you get between the large solder pads marked +/-P? and +/-S?

Does the pre sound full range or no low end?


Thanks for the speedy response! I am getting about 8 Ohms on +/- P and exactly 20 Ohms on +/- S. It seems to have enough low end... DI was tested with a bass and it sounded pretty normal. I've not been able to test specific frequencies just yet. Thanks!!

User avatar
Joe Malone
Site Admin
Posts: 1576
Joined: Wed Jan 24, 2007 11:35 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Joe Malone » Mon Jan 16, 2017 10:25 am

njallen wrote:
Joe Malone wrote:
njallen wrote:Joe, thanks for your attention to detail in these instructions!!

I finished the build with no trouble at all (and even had some fun putting it together :D ). Plugged it in and began testing with both mics and DI. BOTH are passing a signal to my interface but both are extremely quiet and a bit dry sounding. If I turn the BA500 gain all the way up and crank my interface to around 8/10 I will get reasonable levels, but that gets pretty noisy and still isn't really usable. I have ruled out a bad lunchbox/cables/mics etc.

I'm sure I misplaced something along the way but haven't been able to figure it out. Anybody have any thoughts on this?


Ok with the module unplugged from the rack what ohms do you get between the large solder pads marked +/-P? and +/-S?

Does the pre sound full range or no low end?


Thanks for the speedy response! I am getting about 8 Ohms on +/- P and exactly 20 Ohms on +/- S. It seems to have enough low end... DI was tested with a bass and it sounded pretty normal. I've not been able to test specific frequencies just yet. Thanks!!


Ok cool so the output transformer is fine. Best to email me a couple of photos of your wiring and pcbs all assembled as they are now so I can check it over.
Joe :-)

JLM Audio

Capturing Audio without Injury

rturnock
Posts: 2
Joined: Thu Jan 18, 2018 5:45 pm

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby rturnock » Mon Mar 26, 2018 2:52 pm

Hi Joe,

I've run the tests from page 1, and am getting a reading of 900 between edge connectors 8 and 10.
VU and Phantom Power light come on, but no signal. I don't have the DI module.

Any help much appreciated.

Thanks,

Rick.

User avatar
Joe Malone
Site Admin
Posts: 1576
Joined: Wed Jan 24, 2007 11:35 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Joe Malone » Tue Mar 27, 2018 5:14 pm

rturnock wrote:Hi Joe,

I've run the tests from page 1, and am getting a reading of 900 between edge connectors 8 and 10.
VU and Phantom Power light come on, but no signal. I don't have the DI module.

Any help much appreciated.

Thanks,

Rick.


If you do not have a DI do you have a dummy plug fitted on the third ribbon connector or the 2 solder links under the 10 pin header?
Joe :-)

JLM Audio

Capturing Audio without Injury

User avatar
Joe Malone
Site Admin
Posts: 1576
Joined: Wed Jan 24, 2007 11:35 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Joe Malone » Tue Mar 27, 2018 5:16 pm

Joe Malone wrote:
rturnock wrote:Hi Joe,

I've run the tests from page 1, and am getting a reading of 900 between edge connectors 8 and 10.
VU and Phantom Power light come on, but no signal. I don't have the DI module.

Any help much appreciated.

Thanks,

Rick.


If you do not have a DI do you have a dummy plug fitted on the third ribbon connector or the 2 solder links under the 10 pin header?

Otherwise there will be a hole in the input wiring
Joe :-)

JLM Audio

Capturing Audio without Injury

rturnock
Posts: 2
Joined: Thu Jan 18, 2018 5:45 pm

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby rturnock » Tue Mar 27, 2018 5:34 pm

Hi Joe,

Thanks for the reply, yes, I do have the dummy plug fitted.

User avatar
Joe Malone
Site Admin
Posts: 1576
Joined: Wed Jan 24, 2007 11:35 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Joe Malone » Tue Mar 27, 2018 5:47 pm

rturnock wrote:Hi Joe,

Thanks for the reply, yes, I do have the dummy plug fitted.


Ok email me some photos of your build so I can check it over and see if I can spot the problem
Joe :-)

JLM Audio

Capturing Audio without Injury

Warbler
Posts: 7
Joined: Tue Dec 04, 2018 4:00 pm

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Warbler » Mon Dec 17, 2018 4:01 am

Hi!

Can you tell me how to wire the JLM1:4 to the go between board? The PCB is color coded for all the wires except the black.

Thanks,
Sean

User avatar
Joe Malone
Site Admin
Posts: 1576
Joined: Wed Jan 24, 2007 11:35 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Joe Malone » Mon Dec 17, 2018 9:37 am

Warbler wrote:Hi!

Can you tell me how to wire the JLM1:4 to the go between board? The PCB is color coded for all the wires except the black.

Thanks,
Sean


HI Sean black wire is not used. We cut it short and fold it back into the heatshrink tube at the bottom of the JLM14 or put a small piece of heatshrink over it. Other four wires go as marked on the pcb :-)
Joe :-)

JLM Audio

Capturing Audio without Injury

Warbler
Posts: 7
Joined: Tue Dec 04, 2018 4:00 pm

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Warbler » Mon Dec 17, 2018 3:02 pm

Thanks. That’s what I thought. I have a very low gain issue. Wondering what I did wrong. I’ll have to do some diagnosis, and potentially get back to you. Thanks again.

User avatar
Joe Malone
Site Admin
Posts: 1576
Joined: Wed Jan 24, 2007 11:35 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Joe Malone » Mon Dec 17, 2018 3:06 pm

Warbler wrote:Thanks. That’s what I thought. I have a very low gain issue. Wondering what I did wrong. I’ll have to do some diagnosis, and potentially get back to you. Thanks again.


OK Make sure if no DI fitted that you have the dummy plug fitted to the 3 header on the cable otherwise there is hole a on the audio input.

Even with DI if dummy plug in kit best to try dummy plug instead of DI to see if that fixed the problem.

If in trouble as always put photos up here or email them to me to check over. Make sure photos are well lit and in focus.
Joe :-)

JLM Audio

Capturing Audio without Injury

Warbler
Posts: 7
Joined: Tue Dec 04, 2018 4:00 pm

Re: BA500 Mic Pre Amp BUILD THREAD 500/51X

Postby Warbler » Tue Dec 18, 2018 1:55 am

You are so helpful! I really appreciate that.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Return to “JLM Audio Kits”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests